Valg av rase

 
Før du henvender deg til oss angående kjøp av valp vil vi at du har skaffet deg god kjennskap til aktuell rase.
Vi vil at du skal ha tenkt nøye gjennom om du har en livsstil som passer til en liten jakthund med stort aktiviseringsbehov, og at du har forberedt deg praktisk på hvordan det blir å få en liten valp i huset. Videre er det greit å ta med at Jack Russell terriere kan leve i 12 -15 år om ikke lengre.
Vi driver oppdrett i moderat skala, og har først og fremst kull for å få frem valper som kan være med å videreutvikle eget oppdrett. Vi er nøye med hvem vi selger valper til. Det er vårt ansvar å forsikre oss om at valpene kommer til gode hjem, og at du som valpekjøper får en valp som passer deg. Du skal kunne tilby valpen en trygg og stabil oppvekst og oppdragelse. Vi ønsker at valpene våre skal vokse opp til å bli sosiale og harmoniske hunder som fungerer i samfunnet vårt.
 

 
Jack Russell Terrieren har hatt en økende popularitet de senere årene. Dette skyldes i blant annet at rasen er blitt godkjent i FCI / NKK, og at Jack Russell Terriere har deltatt i populære filmer, reklamer og TV-program. Det er i det hele tatt en rase som er lett å like. De er små, omgjengelige og elsker å være "der det skjer".
Det å anskaffe seg en Jack Russell Terrier (eller andre dyr) skal ikke være en impulshandling! Jack Russell Terrier er idag en meget populær hunderase som vokser fort i antall. Populære raser er dessverre utsatt for impulsstyrte valpekjøpere som ikke har tenkt gjennom hverken valg av rase eller hva det krever å være hundeeier.
Popularitet, økende etterspørsel og høye valpepriser både på registrerte og såkalte uregistrerte JRT fører til at ganske mange velger å avle på sine hunder. Såkalte uregistrerte JRT går i kategori blandingshund da den ikke kan registreres i Norsk Kennelklubb eller tilsvarende klubb underlagt FCI.
Antall oppdrettere både med og uten kennelnavn er økende. Pr. 31.12.2016 var det 70 aktive oppdrettere med kennelnavn som hatt et til flere kull siste tre år. For gruppen oppdrettere som driver uten kennelnavn, og som hatt et til flere kull i samme periode, er antallet 83. Totalt gir dette 153 aktive Jack Russell Terrieroppdrettere, og det sier seg selv at dette ikke kan vare i lengden.
Avl på såkalte uregistrerte JRT og bevisst blandingsavl der JRT er en av rasene i blandingen ser også ut til å øke. Det er i dag nesten ingen forskjell i pris på registrerte, såkalte uregistrerte JRT  og blandingsvalper/JRT-mix. Pris på såkalte uregistrerte JRT og JRT-mix ligger i gjennomsnitt mellom 8000 - 12 000 kr, mens NKK-reg. valper i gjennomsnitt ligger fra 10 000 - 14 000 kr. Det er vel ingen tvil om at avl av ureg.JRT og JRT-mix er god butikk. Disse oppdretterne har ikke utgifter til registrering og chipmerking, ei heller kostnader knyttet til meritering og helsesjekking av avlshunder eller utgifter knyttet til bruk av hannhund med mer.
Man ser en tendens til at flere og flere oppdrettere av NKK-reg.JRT, både med og uten kennelnavn, legger valpeprisen høyt. Prisen er satt uavhengig av kunnskaper, kvalitet og egenskaper. 
Noen fellestrekk hos sees hos en del oppdrettere;
 • Lite kunnskap om rasen og rasestandarden. Oppdretter kan ikke hverken farge- eller pelsbenevnelser, eller andre benevnelser. Hundene beskrives som langhårete mens riktig benevnelse skal være strihårete, de beskrives som langbeinte eller kortbeinte, men en JRT er en normalbygget hund, og skal være like lang i beina som den er fra manken til under brystet. Altså hverken lang- eller kortbeint. Videre ser man at noen skriver at foreldredyrene er "uten jaktlyst og det spesielle terriergemyttet mange finner så slitsomt"...hvorfra avle terrier da?
 • Kan ikke veilede valpekjøper i oppdragelse eller pelsstell mm.
 • Er ikke nøye på hvem de selger valper til. Det informeres for dårlig til valpekjøper, og de har for lite kunnskap i utvelgelsen av valper. Det er ofte denne gruppen oppdrettere som "avler" nye generasjoner med useriøse oppdrettere. 
 • Kjenner ikke til hvordan JRT er organisert i FCI-systemet der hovedklubb er Norsk kennelklubb, og deretter i Norsk Terrierklub og videre i rasegruppe for Jack Russell Terrier. 
 • Er ikke aktivt tilknyttet rasegruppe eller oppdrettermiljøet, og er aldri å se på samlinger eller utstillinger. 
 • Hundene er sjelden kvalitetsbedømt, og om de er, så er det som oftest under hva man ønsker for hunder som skal gå i avl.
 • Hundene har som oftest ukjent helsestatus - de er hverken øyenlyst eller knesjekket. Øyenlysningsresultater ligger i DOGWEB, og man bør kunne fremlegge en kneleddsattest.
 • Foreldredyr holder ikke eksteriøre mål, og har i mange tilfeller uønskede og/eller diskvalifiserende feil som ståører, krøllhaler, overtegnede, krokete bein og krumme rygger osv. 
 Slikt blir det ikke bra hunder av, og det er ikke et ledd i positivt rasearbeid. Videre er det dumt for valpekjøper som ikke får den infoen og veiledningen de har krav på og behov for. 
Betaler man 15 000 for en valp burde man kunne forvente at foreldredyrene er utstilt med stabilt gode resultater, gjerne ck/certkvalitet, og at de er øyenlyst og knesjekket. Videre at oppdretter er kjent i miljøet, og innehar gode kunnskaper om både avl, oppdragelse, foring, stell/pelsstell, sykdommer mm.
Det bør være et skille i pris på valper etter godt premierte avlshunder og valper etter hunder som er umeriterte eller får gjennomgående lav premiering på utstilling etter utstilling. Jobben med å få frem bra hunder er en lang prosess. Det er mye jobb og medfører kostnader.
Markedet flyter nå over av valper og unghunder, og det er vanskeligere enn noensinne å få solgt valper til gode familiehjem. Stadig oftere ser man at oppdrettere blir sittende med valper utover 8 - 9 ukers alder. En konsekvens av dette er at krav til valpekjøper noen ganger senkes, og valper havner hos familier som ikke skulle hatt hund. Man ser stadig oftere annonser for JRT  som omplasseres eller videreselges. Dette er ikke en bra utvikling for rasen.
Utsiktene til kjapp fortjeneste gjennom valpesalg skal ikke være bakgrunnen for å starte med oppdrett av rasen, men dessverre vil vi nok se denne tendensen så lenge etterspørsel og prisnivå er høyt.
 

 
 • Jack Russell Terrieren har en rekke flotte egenskaper som gjør at mange ønsker seg akkurat denne rasen.
 • Jack Russell Terrieren er morsom og selvsikker og har utvilsomt glimt i øyet. De er supre, små allroundhunder som kan være med på det meste.
 • Jack Russell Terrieren er utrolig lettlært og de elsker skryt, men rasen kan også være utrolig sta og egen. Trening med en Jack Russell Terrier krever at eieren har kunnskap om rasen, samt en god porsjon tålmodighet og mye humor :-).
 • Jack Russell Terrieren er riktig nok liten av størrelse, men den er allikevel ikke en rase som passer for alle.
 • Jack Russell Terrieren er en energisk hund, som krever å bli aktivisert både fysisk og mentalt for at den skal trives.
 • Jack Russell Terrieren er opprinnelig en tøff, sta og uredd jakthund som ble brukt til bla. hijakt på rev og grevling. De er også ypperlige "rottefangere". Vær oppmerksom på at den har bevart mye av tøffheten, staheten og jaktinstinktene sine.
 • Jack Russell Terrieren er ikke aggressiv av natur, men kan bli dominant og bråkete uten konsekvent oppdragelse, sosialisering og aktivisering.

 

Comments are closed